Wereldwijd wordt ieder jaar op 16 oktober deze dag georganiseerd.
Reanimatietraining in 15 minuten door middel van een 1-op-1 realistische meldkamersimulatie. Is dat mogelijk?
Informatie over de Reanimatietraining online, die ook toegestuurd wordt na aanmelden online cursus.
De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen, heeft bij HartslagNu geleid tot nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan. In deze mail beschrijven we de belangrijkste maatregelen bij reanimatieoproepen in relatie tot het coronavirus.
In Nederland is een mijlpaal bereikt van 170.000 mensen die zich als burgerhulpverlener hebben aangemeld om zo nodig te helpen bij een reanimatie. Volgens de Hartstichting is Nederland daarmee het eerste land ter wereld met een ‘fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wanneer zij een alarm ontvangen via een oproepsysteem’.
Het is snel gegaan de afgelopen twee weken. De geplande cursussen voor november en december waren in no-time volgeboekt. Deze week volgende nieuwe data voor het nieuwe jaar.
De Stichting AED-netwerk Gemeente Duiven wil het aantal opgeleide vrijwilligers uitbreiden. Daartoe is besloten de opleidingskosten (25 euro per persoon) voor eigen rekening te nemen. Als extra stimulans werd onder de nieuwe aanmelders een lunchbon van 25 euro bij Brasserie Een Mooie Dag verloot. Mariëtte Kersten was de gelukkige.
Het AED-netwerk in de gemeente Duiven is deze maand met twee toestellen in Duiven-Zuid uitgebreid. Ze hangen bij de basisscholen Het Klokhuis aan de Walcherenstraat en Toermalijn aan de Bergkristal.
… maar wat als het je echt overkomt? Karin van Bokhoven (39) probeert er het beste van te maken, maar dat is moeilijk als je niets liever wilt dan reizen en parachutespringen.
Al vele jaren geleden volgde ik in Duiven een EHBO-cursus. Een klein onderdeel daarvan was de reanimatie-training. Deze training bungelde er zo’n beetje bij, kwam helemaal aan het einde, lang na stabiele-zijligging en drukverbanden…
Rob Gieling, van Zaal Gieling Groessen, draagt al vanaf het begin van de oprichting de Stichting AED netwerk een warm hart toe. Het was dan ook niet vreemd dat zij zonder problemen medewerking verleenden aan het buiten plaatsen van hun zelf aangekochte AED, waarbij de stichting zorgde voor de buitenkast.
Het aantal mensen dat na een hartstilstand levend het ziekenhuis verlaat, is in zes jaar tijd flink gestegen. Dat komt doordat er steeds meer AED’s op straat zijn. Zo’n defibrillator geeft mensen met een hartaanval een schok, zodat het hart weer regelmatig gaat kloppen.
Wethouder Sjef van Groningen heeft de AED (Automatische Externe Defibrillator) aan de buitenmuur van het gemeentehuis aan Stichting AED-netwerk overgedragen.
AED-Netwerk Gemeente Duiven is één van de vijf genomineerden voor een bijdrage uit het Stimuleringsfonds van Rabobank De Liemers. De bijdragen variëren van € 1.500 (vijfde plaats) tot € 10.000 (eerste plaats). Via het Stimuleringsfonds draagt Rabobank De Liemers bij aan de economische vitaliteit en leefbaarheid in de Liemers.
Wie buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, heeft veel meer kans om te overleven dan 15 jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Hartstichting en het AMC in Amsterdam vandaag publiceren. De kans op overleven is het grootst als omstanders snel starten met reanimeren en een AED gebruiken die in de buurt is. lees meer
Maandagavond 25 juni om 20:00 uur vindt er een informatie avond plaats bij Zaal Gieling in Groessen
Bosman Opleidingen & Advisering uit Groessen heeft voor het AED-netwerk Duiven een online 1-op-1-reanimatietraining gemaakt. Zo kunnen vrijwilligers ook in coronatijd worden geïnstrueerd hoe te handelen bij een reanimatie. Celine van Hummel, bestuurslid en trainingscoördinator bij het netwerk en zelf ook docent, spreekt van ‘de perfecte training’.
Hartslag.nu geeft op haar website een actueel overzicht van de vergoedingen van zorgverzekeraars voor het volgen van de reanimatiecursus.
Het ambulancepersoneel in de regio Nijmegen heeft het percentage overlevenden na reanimatie op straat in korte tijd met een derde zien stijgen. De verbetering is grotendeels te danken door het AED-apparaat. Dat wordt bij een hartstilstand op straat steeds vaker ingezet door vrijwilligers uit de buurt.
Het zijn indringende beelden die de Rotterdamse politie vandaag online heeft gezet van een succesvolle reanimatie. In het filmpje krijgt een opa - nota bene op zijn verjaardag - een schok toegediend met een AED-apparaat. Als elke seconde telt, schrijft de betrokken agent erbij, die hoopt dat kijkers zich zullen aanmelden voor een reanimatiecursus.
De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren negentig was de overlevingskans 9 procent, inmiddels is dit opgelopen tot gemiddeld 23 procent. Dat blijkt uit onderzoek naar reanimatie van de Hartstichting.
De automatische externe defibrillatoren (aed’s) kunnen levens redden als ze 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn, maar volgens het Rode Kruis is dat schrikbarend weinig het geval.
Een metromedewerkster heeft een elektrocutie overleefd doordat haar collega haar wist te reanimeren, op de beat van de Bee Gees hit Stayin’ Alive.
Het onderhoud van hart- defibrillators laat nog veel te wensen over. Daarvoor waarschuwen de grootste leveranciers van de reanimatie-apparaten. Dinsdag overleefde een vrouw in Bergen op Zoom slechts ternauwernood na weigering van zo’n aed.
De brandweer redt ieder jaar meer levens door vaker met gillende sirenes uit te rukken voor reanimatie bij hartstilstand. De ploegen zijn dikwijls cruciale minuten eerder ter plekke dan de ambulance. Voor nog meer resultaat is nu de beurt aan gewone Nederlanders, zeggen experts.
EINDHOVEN - VDL gaat zijn bussen optioneel voorzien van het ingemonteerde reanimatiesysteem van Philips. Het is daarmee eerste in Europa die de Automated External Defibrillator (AED) op de optielijst voor bussen zet.
In de afgelopen 4 jaar is in de gemeente Bronckhorst gemiddeld zo’n 20 keer per jaar een automatische externe defribillator (AED) ingezet. In ongeveer een kwart van de gevallen, dus zo’n 5 keer, lukte het een vrijwilliger iemand in leven te houden.
Tegenwoordig willen we graag op de hoogte zijn en blijven, van alle nieuwe snufjes, technieken etc.
Hulpverlening door omstanders en spontane vrijwilligers is een onstuitbare trend in Nederland. Maatschappelijk initiatief om bij ongelukken en rampen in actie te komen is van onschatbare waarde. En het werkt: de reanimatienetwerken – waardoor AED’s snel ter plaatse zijn – hebben bewezen levens te redden.
De afgelopen zes jaar is het aantal reanimaties met een AED flink gestegen. 58 procent van de patiënten is al aangesloten op zo’n defibrillator als de ambulance aankomt. En daardoor worden er drie keer zoveel levens gered als in 2006.
###AED-netwerk in gemeente Duiven krijgt gestalte
DUIVEN - Een groep mkb-ondernemers in Duiven wil een netwerk van 25 defibrillators opzetten. Met deze levensreddende apparaten moet de gemeente compleet zijn gedekt. Een defibrillator kan worden ingezet bij hartfalen…
Er gaat iets veranderen: vanaf dinsdag 22 januari 2013 wordt ook in de regio’s Gelderland Midden (Arnhem) en Brabant Zuid-Oost (Eindhoven) gealarmeerd met HartslagNu en niet meer met AED-Alert…