FAQ

  • Krijg ik een vergoeding van de kosten van het gebruiksklaar maken van een AED na een inzet?

    Op de site van www.vggm.nl is het declaratieformulier AED te vinden. Middels dit formulier zijn de gebruiksklaar-maak kosten na een publiek ingezette AED via HartslagNu te declareren. Er moet dan een factuur bijgevoegd worden met daarop vermeld de betaalde kosten van het gebruiksklaar maken van de AED. De declaratie moet binnen 1 maand na het gebruik van de AED ingediend worden.

  • Waarom Cursus Gratis

    We merken een flinke terugloop in het aantal aanmeldingen van cursussen. Dit blijkt ook het geval bij andere stichtingen die cursussen organiseren. Om deze trend tegen te gaan hebben we als stichting besloten de cursussen voorlopig gratis aan te bieden en te financieren uit initiatieven zoals Hartsvrienden.

  • Hoe word ik een hartsvriend

    Je kunt hartsvriend worden door Aanmelden Hartsvriend in te vullen.

    Word voor 50 euro per jaar ook hartsvriend, en krijg een prominente vermelding op de startpagina van www.aed-duiven.nl. Het geld dat ontvangen wordt zal goed besteed worden aan onder meer het aanbieden van gratis opleidingen, aanschaf en onderhoud van AED’s en buitenkasten.

  • Wat zijn de kosten voor de cursus met AED en hoe betaal ik deze?

    Voor het deelnemen aan een basis- en herhalingscursus wordt een vergoeding gevraagd; €25.

    De eerste 100 aanmeldingen (van de basiscursus) zullen gratis worden verzorgd (door Bosman). Dit geldt niet voor de herhalingscursus. Op de site kan inzicht gekregen worden hoeveel basiscursussen al gegeven zijn, en hoeveel personen zich hebben ingeschreven voor een toekomstige basiscursus.

    De kosten voor de basiscursus (€25) worden waarschijnlijk door uw verzekering (grotendeels) vergoed: zie de vergoeding van de zorgverzekeraars.

    Update september 2015: Deze kosten worden tot nader bericht niet doorbelast aan de deelnemer van de cursis. Zie faq waarom cursus gratis

  • Wordt in de basiscursus ook aandacht gegeven aan reanimatie op kinderen?

    Tijdens de cursus zal de reanimatie alleen geoefend worden op een volwassen pop. De docente zal wel uitleggen hoe de richtlijnen voor kinderen/baby reanimatie zijn. Deze verschillen overigens niet veel van de volwassenen reanimatie.

  • Kan ik een AED bestellen via de Stichting?

    Ja, dit kan. Samen met Stichting Kloppend Hart voor Lingenwaard en Overbetuwe kopen we centraal AED’s in. Het model is Zoll AED plus en de Stichting heeft er goede ervaringen mee. En afspraken met de leverancier. Via het bestelformulier is de AED te bestellen.

  • 'AED', 'defibrillator' - pardon?

    ‘AED’ is de volledige omschrijving voor ‘defibrillator’. De afkorting staat voor ‘automatische externe defibrillator’. Het apparaat kan levens redden. Als iemand onwel is geworden, an zijn hart gaan fibrilleren ofwel onregelmatig kloppen. De AED defibrilleert en herstelt het hartritme met een elektrische schok.

  • Waarom willen Duivense mkb-ondernemers een AED-netwerk?

    Ten eerste omdat hartfalen in 70 procent van de gevallen buiten werktijd gebeurt. In Nederland hangen vaak defibrillators in sporthallen en gemeentehuizen, maar als die gebouwen gesloten zijn, heb je er niets aan, tenzij ze buiten in een kast zitten. De mkb’ers willen 25 draagbare defibrillators die 24 uur per dag beschikbaar zijn.

  • Dus een passant kan het kastje openen en de AED eruit pakken?

    Nee. De mkb-ondernemers, die de stichting AED-netwerk hebben opgericht, zoeken vijfhonderd vrijwilligers. Die worden in geval van nood opgeroepen en kunnen bij de afgesloten AED.

  • Hoe word je vrijwilliger?

    Door een cursus te volgen hoe om te gaan met de defibrillator. Daarna moeten zij zich aanmelden bij HartslagNu. In noodgevallen worden de aangemelde vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer opgeroepen.

  • Is vijfhonderd veel?

    Ja, maar nodig voor een gemeentedekkend netwerk: één defibrillator in een straal van 500 meter is het ‘bezit’ van twintig vrijwilligers. Duiven is dichtbevolkt, het kleinere Groessen en Loo liggen de-centraal. Onder gemeentedekkend verstaat AED-netwerk overigens niet het complete buitengebied.

  • Hoeveel AED's heeft De Liemers?

    Dat is niet bekend. Zevenaar kan niet aangeven hoeveel AED’s er zijn omdat het eigen initiatieven van horecaondernemers en particulieren zijn. Stichting 6 minuten zone Westervoort telt acht defibrillators in haar gemeente; éeen AED is in het gemeentehuis geplaatst. Rijnwaarden heeft een AED in alle dorpshuizen, sporthallen, sportcomplex Aerdt, het zwembad en gemeentehuis. De EHBO-verenigingen hebben er één voor gebruik tijdens evenementen.

  • Onderhoud van uw AED

    foto van Thijs Janssen (Thijs Janssen Veiligheid)

    Thijs Janssen verzorgd voor AED-netwerk Gemeente Duiven het onderhoud van AED’s. Relaties met een AED kunnen het (half)jaarlijks onderhoud aan Thijs Janssen uitbesteden. Voor een zeer gunstig tarief voert hij kundig onderhoud en reparaties uit.

    Controle van de AED

    • Werking van de AED
    • Batterijen
    • Elektroden
    frequentie prijs excl. btw *
    1x jaar 50 euro
    2x jaar 90 euro

    * Niet inbegrepen: levering van vervangende elektroden en batterijen, montage en vervolgens testen van de AED

    AED in onderhoud nemen?

    Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

46aangemelde AED's
40vrienden
397vrijwilligers opgeleid
541cursussen gegeven